7 Redenen waarom recycling van elektronische producten verstandig is

  • 05 dec 0

Het elektronische afval stapelt zich steeds verder op. Het is een mondiaal probleem dat het gevolg is van snelle technologische ontwikkelingen. Het is makkelijk om het elektronische afval samen met het normale afval weg te gooien of ergens te dumpen maar dit is juist het probleem van elektronisch afval. Dit afval moet apart verwerkt en gerecycled worden om verschillende redenen:

Het kan een vergoeding opleveren

Door het verkopen van een elektronisch product dat nog goed is kan het apparaat een tweede leven krijgen. Het zorgt voor minder belasting voor het milieu maar het kan ook geld opleveren als het product nog niet te oud is. Een product dat geschikt is voor hergebruik kan een leuk bedrag opleveren.

Goede doelen

Veel acties omtrent recycling steunen het goede doel. De recycling bedrijven op het internet steunen verschillende goede doelen. Op deze manier is het recyclen van oude elektronische producten niet alleen goed voor het milieu maar ook de goede doelen profiteren ervan. Kerken en scholen hebben ook geregeld acties waarbij elektronische producten ingeleverd kunnen worden voor het goede doel.

Minder belasting voor het milieu

Elektronische producten bestaan uit veel materialen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Zware metalen zoals kwik en cadmium worden gebruikt maar ook plastic is een veelgebruikt materiaal. Veel producten bestaan voor een deel uit glas en bevatten ook lood. Al deze materialen hebben een negatief effect op de gezondheid maar ook op het milieu.

Minder delving van grondstoffen

Een elektronisch product bestaat voor een deel uit waardevolle grondstoffen zoals goud, koper, zilver en aluminium. Door recycling van elektronische producten worden de grondstoffen eruit gehaald en gesmolten. De grondstoffen kunnen vervolgens weer gebruikt worden bij de productie van nieuwe producten.

Minder afval dat gedumpt wordt

Alles wat gedaan wordt om het gedumpte afval te verminderen heeft een positieve invloed op het milieu. Door het recyclen van elektronische producten wordt voorkomen dat oude afgedankte producten ergens in het openbaar gedumpt worden. De producten worden niet snel afgebroken waardoor het gedumpte afval voor langere tijd schade aanricht aan het milieu.

Hergebruik zorgt voor minder productie

Als elektronische producten ingeleverd, gedoneerd of verkocht worden dan is het mogelijk dat deze een tweede leven krijgen. Door het product te hergebruiken hoeft er geen nieuwe product gemaakt te worden. Dit zorgt voor minder productie waardoor de belasting voor de wereld minder is. Door de productie komen minder gassen in de lucht terecht en wordt de omgeving minder vervuild.

Recycling zorgt voor meer banen

De recycling markt is niet alleen goed voor het milieu maar het biedt ook veel werkgelegenheid. Wereldwijd zijn er honderden duizenden banen gecreëerd voor de recycling markt. Over het gehele proces van verzameling tot verwerking zijn vele werknemers nodig om het in goede banen te leiden.


Geef je reactie