Elektronisch afval is de laatste jaren een hot topic als het gaat om het wereldwijde milieu. In de media gaat dit vaak gepaard met berichten over edelmetalen in het elektronisch afval. Steeds meer bedrijven houden zich bezig met de extractie van edelmetalen zoals zilver, goud, platina en palladium uit elektronisch afval. Het gebruik van tablets neemt de komende jaren nog steeds toe. Dit betekent ook dat het elektronische afval afkomstig van tablets toeneemt. 25 procent van alle computers die nu gemaakt worden is een tablet. Aangezien de gemiddelde levensduur niet meer is dan twee jaar worden er de komende tijd veel tablets afgedankt. Dit zorgt voor een enorme toename van het elektronisch afval afkomstig van tablets. Elektronisch afval is procentueel het snelst stijgende afval kanaal. Door tablets wordt de stroom elektronisch afval alleen maar groter.
Het aandeel van tablets
Tablets hebben in veel huishoudens de laptop of computer vervangen. De verwachting is dat deze trend zich de volgende jaren doorzet. Recent onderzoek toont aan dat mobiele apparaten het meest afgedankt worden door consumenten. Aan de andere kant worden deze mobiele apparaten het minst gerecycled in vergelijking met andere elektronische apparaten. Dit betekent dat mobiele apparaten zoals tablets een grote bijdrage leveren aan het elektronische afval.
De waarde van tablets
Een tablet is ook na gebruik nog geld waard. Een afgedankte tablet bestaat voor een kleine hoeveelheid uit edelmetalen. De printplaat in de tablet bevat bijvoorbeeld goud. Tablets zijn gemaakt van dezelfde materialen als smartphones. Dit betekent dat er veel meer edelmetalen uit een tablet te halen zijn dan alleen goud. De toename van tablets biedt hierdoor een uitstekende mogelijkheid voor recycling. Een tablet verkopen is dan ook de slimme oplossing voor als je het apparaat niet meer gebruikt.
Uitdagingen bij de extractie van edelmetalen uit tablets
De extractie van edelmetalen uit tablets is niet zonder uitdagingen. De grootste uitdaging is om het milieu zo min mogelijk te belasten. Dat is nogal moeilijk aangezien chemicaliƫn gebruikt worden voor de extractie. Dit zijn vaak giftige stoffen die niet zomaar ergens gedumpt kunnen worden. In landen zoals India zijn de effecten van niet-professionele goud extractie al zichtbaar waardoor rivieren en meren vervuild zijn geraakt. In dit soort landen zijn grote aantallen verzamelaars op zoek in afvalstortplaatsen naar elektronische producten om de edelmetalen eruit te halen. De extractie van edelmetalen gebeurt niet op een professionele manier waardoor de giftige stoffen gedumpt worden in de omgeving. Dit vervuilt het grondwater wat voor gevaarlijke situaties zorgt voor de bewoners van het gebied.