Mobiele telefoons bevatten goud maar per handset is dit maar een kleine hoeveelheid. Gemiddeld bevat een mobiele telefoon slechts 24 milligram goud. Dit is niet veel maar als het om grote aantallen gaat dan is het wat anders. Het goud uit de mobiele telefoons halen kan verbeterd worden. Om het goud uit de mobiele telefoons te halen wordt het milieu ook belast. De materialen die veelvuldig gebruikt worden om het goud eruit te halen zijn giftig en gevaarlijk. Dit is niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor de werknemers die met deze materialen werken.
Schade aan het milieu
Veel ontwikkelingslanden en landen waar armoede heerst hebben dit al ondervonden. In India zijn al veel gevallen bekend dat het ecosysteem vervuild worden door de recycling van elektronisch afval. Het gaat dan vooral om de recycling dat niet gedaan wordt door gespecialiseerde bedrijven. Er zijn zelfs kinderen die het afval afgaan op zoek naar elektronisch afval om de edelmetalen eruit te halen. Het elektronisch afval wordt vervolgens niet op de juiste manier verwerkt wat een negatieve invloed heeft op het milieu in de omgeving maar ook de kinderen zelf. Bij deze vorm van recycling wordt geen rekening gehouden met regels en wetgeving waardoor de gevolgen desastreus kunnen zijn. In China zijn complete stukken land vervuild doordat het grondwater vervuild is geraakt.
Giftige chemicaliën
De chemicaliën die gebruikt worden voor de extractie van goud uit mobiele telefoons kunnen extreem giftig zijn. Cyanide is hier een voorbeeld van. Een mengsel van water, cyanide en zink wordt gebruikt voor de extractie. Cyanide is niet de enige stof die gebruikt wordt. Andere giftige stoffen zoals salpeterzuur kunnen ook gebruikt worden. Aangezien het bij de extractie om grote aantallen gaat worden er grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt. Hoe meer mobiele telefoon gerecycled worden hoe meer chemicaliën nodig zijn. Na de extractie van goud blijven de chemicaliën over. Als het recycling proces niet uitgevoerd wordt door professionele bedrijven dan worden de chemicaliën vaak gedumpt in rivieren, meren en beken. Het water raakt hierdoor vervuild waardoor een gevaarlijke situatie ontstaat voor bewoners in het gebied.
Alternatieven
Door de gevaren voor het milieu en gezondheid wordt er veelvuldig onderzoek gedaan naar alternatieven. VTT Technical Research Centre of Finland heeft bijvoorbeeld een manier ontwikkeld om goud uit elektronisch afval te halen met een filter gemaakt van paddenstoelen. Met deze techniek kan tot 80 procent van het goud uit elektronisch afval gehaald worden. De toekomst zal uitwijzen of de alternatieven goed genoeg zijn om gebruikt te gaan worden als de standaard van goud recycling.