Oude elektronische producten verkopen, doneren of recyclen?

  • 15 nov 0

Nadat de technologie zich op een razend tempo ontwikkelde is de toename van elektronische producten ongekend geweest. Dit geldt niet alleen voor de elektronische producten die in gebruik zijn maar ook voor het elektronische afval. Het probleem is dat de wereld nog niet goed omgaat met het verwerken van al dit afval. Het elektronische afval bevat veel verschillende materialen waarvan een deel zelfs giftig is. Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen met oude elektronische producten: verkopen, doneren of recyclen?

Verkopen

Er zijn veel bedrijven die elektronische producten willen kopen. Dit is een win-win situatie voor iedereen. Het bedrijf kan de elektronische producten doorverkopen, onderdelen hergebruiken of de waardevolle materialen eruit halen. Elektronische producten bevatten namelijk waardevolle edelmetalen zoals goud en zilver. Het zijn weliswaar kleine hoeveelheden maar door deze uit een groot aantal elektronische producten te halen kunnen deze een aardige waarde vertegenwoordigen. Verkopen is voornamelijk aantrekkelijk voor elektronische producten die nog een bepaalde waarde hebben. Het is mogelijk om het product op een tweedehands website te verkopen maar het kan ook verkocht worden aan een opkoper van elektronische producten.

Doneren aan het goede doel

Er zijn geregeld acties van scholen, kerken en andere non-profit organisaties waarbij oude elektronische producten ingeleverd kan worden. Het kan aan de weg gezet worden of afgeleverd op een centrale plek. Als je een product niet meer gebruikt betekent het niet dat niemand anders het wil gebruiken. Er zijn genoeg mensen die genoeg nemen met oude elektronische producten omdat men simpelweg het geld er niet voor heeft. Door oude elektronische producten een tweede leven te geven wordt het elektronisch afval vermindert en help je anderen.

Recyclen

Als verkopen niet mogelijk is en er is geen manier om het elektronische product te doneren dan kan het nog altijd gerecycled worden. Het kan dan afgeleverd worden bij een verzamelpunt van oude elektronische producten. Veel stortplaatsen en gemeentewerven bieden tegenwoordig de mogelijkheid om elektronische producten apart in te leveren van het andere afval. Afgedankte elektronische producten kunnen ook bij winkels ingeleverd worden waar elektronische producten verkocht worden. Dit is een oud-voor-nieuw regeling waarbij het oude product ingeleverd kan worden. Hiernaast kan er bij circa 100 grote winkels afgedankte elektronische producten ingeleverd worden zonder het aankopen van een nieuw product.

Oude elektronische producten verkopen, doneren of recyclen?
Beoordeel


Geef je reactie