Als je een nieuwe smartphone gekocht hebt, is het altijd de vraag wat je met je oude moet doen. Als hij nog goed werkt, kun je er vaak nog een vriend of familielid blij mee maken. Nieuwe sim kaart erin en klaar. Je kunt hem natuurlijk ook proberen te verkopen, op marktplaats bijvoorbeeld of online bij een bedrijf dat oude smartphones en tabloids opkoopt. Maar wat als hij kapot is? In de vuilnisbak gooien? Slecht voor het milieu. In een laatje laten liggen? Zonde. Er zijn namelijk betere bestemmingen voor je kapotte telefoon.
Repareren?
Om te beginnen kun je natuurlijk proberen het toestel te repareren. Als dat lukt is dat over het algemeen de voordeligste manier om weer een functionerende smartphone te krijgen. En het is ook een stuk beter voor het milieu om niet te vaak een nieuwe telefoon te kopen. Als je een beetje handig bent, kun je het misschien zelf. Onderdelen kun je kopen bij de fabrikant of bij speciale onderdelenwinkels en handleidingen voor het repareren van smartphones vind je op internet. Daarnaast kun je natuurlijk ook een professionele reparateur inschakelen. Dat is wel een stuk duurder, maar altijd nog veel goedkoper dan een nieuwe smartphone. Vraag wel altijd van tevoren een prijsopgave zwart op wit en let goed op de garantievoorwaarden.
Doneren aan het goede doel?
Wanneer je telefoon echt niet meer gerepareerd kan worden, kun je hem in plaats van weggooien ook weggeven. Er bestaat een aantal goede doelen, die afgedankte smartphones inzamelen. Dat kan op verschillende manieren. Bij sommige kun je ze opsturen in een speciale envelop die je aan kunt vragen, bij andere kun je je telefoon in een speciale inzamelton in winkels gooien. De goede doelen werken samen met bedrijven die je oude smartphone repareren en doorverkopen of als dat niet meer lukt, recyclen en de onderdelen hergebruiken. In beide gevallen gaat een deel van de opbrengst dan naar het betreffende goede doel.
Of toch proberen te verkopen?
Ook een kapotte telefoon kan overigens soms nog wel wat geld opleveren. Voordat je hem weggeeft, kun je eerst nog wel proberen of je hem voor een klein prijsje kunt verkopen, bijvoorbeeld via marktplaats aan een handige klusser, die er nog wel wat in ziet. En zelfs bij een online opkoper kun je in sommige gevallen nog een paar tientjes krijgen, al zal dat sterk afhangen van de ernst van de schade. Is alleen je beeldscherm kapot, dan kan men dat soms relatief eenvoudig repareren en wil men nog wel iets voor je toestel betalen. Maar heeft je smartphone bijvoorbeeld waterschade, dan krijg je er geen cent meer voor.
Inleveren en recyclen
Vrijwel alle elektronische apparaten bevatten allerlei schadelijke stoffen, zware metalen bijvoorbeeld. Gooi je oude mobiel dus nooit zomaar in de vuilnisbak, maar lever hem apart in. Dat kost je niets extra, want je hebt bij de aanschaf al een verwijderingsbijdrage betaald. Je kunt je oude telefoon inleveren bij de winkel waar je je nieuwe koopt. De winkel is in dat geval verplicht je oude toestel in te nemen als jij dat wilt. Maar je kunt ook terecht bij de milieustraat van je gemeente en bij winkels met een speciaal inzamelpunt. Bij de grotere elektronicawinkels bijvoorbeeld kun je kleine elektrische apparaten gratis inleveren, ook wanneer je geen nieuw apparaat koopt.
Denk aan het milieu
Daarnaast kun je kleine apparaten zoals je telefoon ook in een Wecycle inleverbak gooien. Die staan in meer dan 2.000 verschillende winkels in het hele land. Voor een inleverpunt bij jou in de buurt kun je de website recyclemanager.nl raadplegen. En wanneer je daar toch bent, kun je meteen de batterij uit je telefoon halen en in de speciale batterijenbak gooien. Batterijen vallen namelijk onder klein chemisch afval en worden ook apart ingezameld. Zo word je misschien zelf niet beter van het inleveren van je telefoon, maar het milieu in ieder geval wel.