Slechts 20 procent van het elektronisch afval wordt gerecycled

  • 14 dec 0
e-waste

Een groot deel van ons leven speelt zich tegenwoordig online af. De papieren brieven zijn vervangen door digitale versies waardoor het verbruik van papier enorm afgenomen is. Aan de andere kant gebruiken we meer elektronische apparaten om de digitale brieven te lezen met als gevolg dat er steeds meer elektronisch afval is. Denk aan de e-reader in plaats van een boek en e-mail op je smartphone in plaats van een brief. Al deze apparaten zijn handig om te gebruiken maar jammer genoeg niet voor een lange tijd te gebruiken. Zo gaat de gemiddelde smartphone nog geen twee jaar mee voor het in de la belandt, of nog erger, in de sloot of op de hoop afval. Van al het elektronische afval dat we vandaag de dag produceren wordt slechts 20 procent gerecycled. Dit staat in een recent Global E-Waste Monitor 2017 rapport van het VN-agentschap voor Telecommunicatie (ITU).

2016

In 2016 was er wereldwijd maar liefst 44,7 miljoen ton aan elektronisch afval. In vergelijking met 2014 betekent dit een stijging van 8 procent. Het blijft niet bij het huidige verbruik. De verwachting is dat dit nog verder toeneemt tot 52,2 miljoen ton in 2021. Deze berg met elektronisch afval heeft een grote waarde dat nu verloren gaat. Zo wordt geschat dat de ruwe materialen in het afval een waarde vertegenwoordigen van 55 miljard dollar. Alleen de materialen uit smartphones die afgedankt worden zijn al 9 miljard dollar waard. Slecht een klein deel van deze materialen wordt op een passende manier gerecycled.

Het gevolg

Wanneer elektronisch afval niet gerecycled wordt en op een effectieve manier verwerkt dan gaan de energie en materialen voorgoed verloren. Dit is geen duurzame situatie en zorgt ervoor dat stromen afval niet gescheiden worden. Het is niet alleen slecht voor het milieu maar ook de mensen die het afval verwerken met alle gevolgen van dien. Om er zelf wat tegen te doen kun je bij ons bekijken waar je oude elektronica zoals telefoons, tablets en andere apparaten kunt inleveren. Het voordeel is niet alleen dat je het milieu helpt maar ook ontvang je zelf een vergoeding voor het ingeleverde apparaat. Bekijk hier de inkopers van deze apparaten.


Geef je reactie