Telefoon inruilen bij provider? Waarom je dit niet moet doen

  • 30 jan 0

Een telefoon inruilen is bij steeds meer providers mogelijk. Bekende telecomproviders zoals T-Mobile en Vodafone hebben een inruilprogramma voor mobiele telefoons. De providers werken hierbij aan het goede doel om de retourstromen te verminderen. Wat gebeurt er immers met al die oude telefoons die niet meer gebruikt worden? Veelal belanden deze ergens in een doos op zolder waarna het uiteindelijke bij het grofvuil beland. De providers zien in dat dit anders moet en hebben om deze reden inruilprogramma’s ontwikkeld. Hoewel dit een nobel streven is om het afval van mobiele telefoons te verminderen is het misschien niet de beste keuze.

Waarom niet bij de provider?

De mogelijkheid om je oude telefoon direct bij je provider in te ruilen lijkt een aantrekkelijke optie maar in veel gevallen levert dit niet het meeste geld op. Uit een steekproef die we gedaan hebben onder de providers kunnen we concluderen dat deze niet genoeg voor de tweedehands mobiele telefoons betalen in vergelijking met andere verkoopkanalen. Het heeft buiten de prijs om vaak geen extra voordelen waardoor het geen vrijwel geen verschil maakt aan welk bedrijf je de mobiele telefoon verkoopt. Bij sommige providers krijg je een “korting” op de nieuwe telefoon maar dat is niets meer dan simpelweg de vergoeding voor de oude telefoon.

Waar dan wel?

In de steekproef die we gedaan hebben blijkt dat de Nederlandse inkopers van mobiele telefoons meer bieden voor je oude toestel dan de providers. In een enkel geval betekende dit een verschil van meer dan 120 euro. Er zijn in Nederland verschillende inkopers actief die op de homepage van deze website vermeld worden. De werkwijze is bij de inkopers hetzelfde als bij de providers. Op de website van de inkoper vind je de prijs van het toestel nadat je eerst het merk en model ingevoerd hebt en de staat van de telefoon. Bevalt de prijs? Dan kun je je gegevens invullen en krijg je een verzendlabel per e-mail. De mobiele telefoon kun je vervolgens gratis per post naar de inkoper versturen. De prijzen van deze inkopers lopen uiteen waardoor het slim is om de prijzen van iedere inkopers te vergelijken.


Geef je reactie