Welke elektronische producten zijn geschikt voor recycling?

  • 19 okt 0

Elektronisch afval is al het afval dat ontstaat door defecte en oude elektronische producten. Dit zijn bijvoorbeeld oude mobiele telefoons, computers en laptops. Al deze afgedankte producten vormen een wereldwijd probleem doordat veel van deze producten op de stort belanden. In een onderzoek van de United Nations Universiteit wordt bijna 90 procent van het elektronisch afval illegaal gedumpt of verhandeld. De chemische stoffen in dit afval vormen een gevaar voor gezondheid. Om dit te voorkomen is het nodig dat elektronische producten op de juiste manier verwerkt worden. Alle elektronische apparaten kunnen gerecycled worden op een bepaalde manier. Sommigen producten kunnen hergebruikt worden, voor een ander doel gebruikt worden of de onderdelen kunnen gerecycled worden. Dit zijn vier elektronische producten die meer dan geschikt zijn voor recycling en hergebruik.

Desktop computers

Veel mensen hebben nog een desktop computer thuis staan die niet meer gebruikt wordt. Na verloop van tijd komt het moment dat de computer weg kan. Dit kan nooit tegelijk met het andere afval. Er zijn veel giftige stoffen aanwezig in de computer maar er staat vaak ook persoonlijke data op. Alleen door de giftige stoffen is het al nodig om de computer apart te laten verwerken. De computer kan opgehaald worden met het grof vuil maar het kan ook afgeleverd worden op een gemeentewerf. Het is verstandig om eerst alle data op de computer te wissen voordat de computer weg gedaan wordt.

Mobiele telefoons

Nederlanders schaffen gemiddeld iedere twee jaar een nieuwe telefoon aan. Personen die graag de laatste smartphones willen stappen zelfs veel sneller over op een nieuwe mobiel. Wat gebeurt er met de oude mobiele telefoons? Een groot deel wordt niets mee gedaan. Deze liggen weg te stoffen in een la totdat ze uiteindelijk bij het afval eindigen. Deze telefoons hebben echter nog steeds waarde. Er zijn opkopers die geld betalen voor de oude mobiele telefoon. Het is ook mogelijk om de telefoon te doneren aan het goede doel of te verkopen via een tweedehands website. Let erop dat de simkaart uit de telefoon verwijderd wordt en de data op de telefoon gewist wordt.

Televisies

Sinds de introductie van de flat screen televisies is er bijna niemand meer die een “grote” televisie heeft. Al deze televisies die het doel al lang gediend hebben worden niet meer gebruikt. Er zijn nog steeds veel van deze televisies die op een zolder bewaard worden. Niemand wil deze televisie hebben maar het moet toch ergens heen. Een oude televisie bevat veel schadelijke stoffen waardoor deze apart verwerkt moet worden. Dit kan met het grof vuil of door het af te leveren bij een gemeentewerf.

Printers

Een printer is bijna bij iedereen thuis te vinden. Er zijn ook veel ongebruikte printers waar niets meer mee gedaan wordt. Deze vormen een risico voor het milieu als deze niet op de goede manier verwerkt worden. Het gaat niet zozeer om de printer zelf maar voornamelijk om de cartridges. Als deze ergens gedumpt worden en openbarsten dan lekken de chemicaliën eruit wat schade veroorzaakt aan het milieu. Cartridges kunnen vaak apart ingeleverd worden bij computerzaken. Printers zonder cartridges kunnen afgeleverd worden bij de gemeentewerf of afvalstortplaats.


Geef je reactie